+363 075 38 599

megjelenítése / elrejtése menü

Páraérzékelővel ellátott ventilátor üzembe helyezése

Az utolsó típusú bekötés a páraérzékelővel ellátott modell, melynek feladata, hogy megőrizze a páratartalom szintet a helyiségében, a ventilátor vezérlésével. Továbbá a ventilátor időzítővel is el van látva, melyet be lehet kötni, de nem szükséges. A működési elv a következő: ha a szobában emelkedik a páratartalom, azt a ventilátor érzékeli, és ennek következtében beindítja az elszívást az időzítőn beállított időtartamra, majd kikapcsol. A ciklus ismétlődik, amíg a páratartalom nem csökken a beállított érték alá. Figyelem: a beszerelést csak szakember végezheti el!

Az útmutató csupán informatív, a terméket csak szakképzett villanyszerelő helyezheti üzembe!


Egy hétköznapi ventilátor sorkapcsolók segítségével helyezendő áram alá (lásd a képen). Többnyire 2 vezetéket találunk a falból, különböző színekkel jelölve, attól függően, hogy régebbi ill. újabb építésű a ház. Az esetek többségében a fekete és barna vezeték a fázis, melyet L betűvel jelölünk. A nullvezetéknek kék színűnek kell lennie, melyet N betűvel jelölünk, továbbá találkozhatunk sárga-zöld színű vezetékkel is, ezekkel általában a földelés van összekötve, szélsőséges esetben ez a nullás vezeték is lehet.

Az elektronikus bekötési ábrákban gyakran találkozhatunk ezekkel a betűkkel. Az L betű a fázist jelöli, az N betű pedig a nullvezetéket. A ventilátorhoz mellékelt ábrákon ill. a csatlakakozóknál is ezekkel a betűkkel vannak megjelölve. Szerelés előtt győződjön meg róla, hogy a vezetékek nincsenek áram alatt.

Ezen típusú ventilátorok bekötése nem sokban különbözik a funkciók nélküli modellektől. Egyetlen különbség az, hogy a sorkapcsolón egy további bemenet van LT jelöléssel. Ennek a feladata az időzítés vezérlése. Tehát összesítésben 3 bemenet található a sorkapcsolón L, N, LT (1.kép).

Ezeknél a ventilátoroknál két lehetséges helyes bekötés létezik. Az egyiknél csak a páraérzékelő funckiót használjuk ki, a másiknál az időzítést is.

Abban az esetben ha csak az L - fázist ill. az N - nullvezetéket kössük be, akkor a ventilátor csak a páratartalom szerint fog bekapcsolni. Ha a relatív páratartalom átlépi a beállított határértéket, akkor a ventilátor bekapcsol, és szellőztet a beállított időtartamig, ill. addig, amíg az érzékelő nem érzékel csökkenést a páratartalomban.

Ha az LT bemenetre is kötünk vezetéket, akkor a ventilátor a páratartalomtól függetlenül is fog működni, ekkor a csak az időzítő funkcióját használva üzemel a beállított időtartamig (2 - 30 perc).

A bekötés menete: abban az esetben, ha három vezetékünk van, akkor az L-re kötjük a fázist (2.kép) az N-re a nullvezetéket (3.kép) valamint az LT-re kötjük a fennmaradt vezetéket a kapcsolóból - barna, fekete, szürke VIGYÁZAT: soha nem kösse ide a kék ill. a sárga-zöld vezetéket!!!

Többnyire akkor akad probléma, amikor csak 2 vezeték áll rendelkezésünkre (L és N). Ebben az esetben szükségszerű egy további vezeték "létrehozása". A problémát legegyszerűbb egy kapcsoló beépítésével kiküszöbölni, melynek bemenetére rákötjük a fázist - L, természetesen a ventilátorba is szükséges az L tehát szükséges megkettőzni a vezetéket. Majd a kapcsoló kimenetéből húzunk egy vezetéket a ventilátor LT bemenetére(4.kép). Az N nullvezetéket pedig az jelölésű bemenetre csatlakoztatjuk.

A ventilátort felszerelés előtt teszteljük le, az L-re fázist az N-re nullvezetéket. Az LT bemenetet egyenlőre hagyjuk üresen (külön időzítés). A tesztelés során állítsuk az időzítést a minimális értékekre. Valamint a páratartalom határát a legmagasabb értékre. VIGYÁZAT: a trimmert nagyon érzékenyen állítsuk, nehogy eltörjön! A ventilátornak az áram alá helyezéskor be kéne kapcsolnia, majd 2 perc mulva kikapcsolnia. Ezután próbáljunk a páraérzékelőre meleg levegőt lélegezni, ennek következtében ismét be kellene kapcsolnia a ventilátornak. Ezután állítsuk az érzékenységet a kívánt értékre, aminél szeretnénk, hogy a ventilátor bekapcsoljon. Továbbá beállítható az időzítés is, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha belépünk a helyiségebe és feloltjuk a lámpát, akkor a ventilátor bekapcsol, majd távozás után a beállított időtartam után kikapcsol.

peldapelda
peldapelda