+363 075 38 599

megjelenítése / elrejtése menü

Az időzítővel ellátott ventilátor üzembe helyezése

A következő típus a kis ventilátoroknál az időzítővel ellátott - mely annyit jelent, hogy a ventilátor mindent tartalmaz, amit az eddigiek, továbbá be van építve egy nyomtatott áramkör, mely lehetővé teszi a ventilátor késleltetett kikapcsolását 2 és 30 perc között, melyet az áramkörön lévő trimmer segítségével tud beállítani. A bekötése kicsit bonyolultabb, mivel 3 vezetéket szükséges bekötni a helyes működés érdekében. Ezt a munkát csak képzett villanyszerelő végezheti el.

Ez az útmutató csupán informatív jellegű, az üzembe helyezést képzett villanyszerelőnek kell elvégeznie!

Egy hétköznapi ventilátor sorkapcsolók segítségével helyezendő áram alá (lásd a képen). Többnyire 2 vezetéket találunk a falból, különböző színekkel jelölve, attól függően, hogy régebbi ill. újabb építésű a ház. Az esetek többségében a fekete és barna vezeték a fázis, melyet L betűvel jelölünk. A nullvezetéknek kék színűnek kell lennie, melyet N betűvel jelölünk, továbbá találkozhatunk sárga-zöld színű vezetékkel is, ezekkel általában a földelés van összekötve, szélsőséges esetben ez a nullás vezeték is lehet.

Az elektronikus bekötési ábrákban gyakran találkozhatunk ezekkel a betűkkel. Az L betű a fázist jelöli, az N betű pedig a nullvezetéket. A ventilátorhoz mellékelt ábrákon ill. a csatlakakozóknál is ezekkel a betűkkel vannak megjelölve. Szerelés előtt győződjön meg róla, hogy a vezetékek nincsenek áram alatt.

Ezen típusú ventilátorok bekötése nem sokban különbözik a funkciók nélküli modellektől. Egyetlen különbség az, hogy a sorkapcsolón egy további bemenet van LT jelöléssel. Ennek a feladata az időzítés vezérlése. Tehát összesítésben 3 bemenet található a sorkapcsolón L, N, LT (1.kép).

Az időzítő működési példája: a ventilátor a világítást vezérlő kapcsolóval van összekötve (többnyire a fürdőszobában), belépéskor felkapcsolja a világítást és vele együtt a ventilátort is. Távozás után lekapcsoljuk a lámpát, és ekkor aktiválódik az időzítő funkció. A beállított időtartam elteltével automatikusan kikapcsol, melyet 2-től akár 30 percig is be lehet állítani.

A bekötés menete: abban az esetben, ha három vezetékünk van, akkor az L-re kötjük a fázist (2.kép) az N-re a nullvezetéket (3.kép) valamint az LT-re kötjük a fennmaradt vezetéket a kapcsolóból - barna, fekete, szürke VIGYÁZAT: soha nem kösse ide a kék ill. a sárga-zöld vezetéket!!!

Többnyire akkor akad probléma, amikor csak 2 vezeték áll rendelkezésünkre (L és N). Ebben az esetben szükségszerű egy további vezeték "létrehozása". A problémát legegyszerűbb egy kapcsoló beépítésével kiküszöbölni, melynek bemenetére rákötjük a fázist - L, természetesen a ventilátorba is szükséges az L tehát szükséges megkettőzni a vezetéket. Majd a kapcsoló kimenetéből húzunk egy vezetéket a ventilátor LT bemenetére(4.kép). Az N nullvezetéket pedig az jelölésű bemenetre csatlakoztatjuk.

peldapelda
peldapelda