+363 075 38 599

megjelenítése / elrejtése menü

Funkciók nélküli ventilátor üzembe helyezése

A funkciók nélküli ventilátoroknál tulajdonképpen csak egy motorról és egy propellerről van szó műanyag testben, mely elszívásra lett kialakítva. A bekötése rendkívül egyszerű, mivel csak egy kétoldalú sorkapocs segítségével helyezzük áram alá, melyet minden akár kicsit is ügyes ezermester pillanatok alatt megold - igazság szerint bekötését csak képzett szakember végezhetné el

Az útmutató csupán informatív, a terméket szakképeztett villanyszerelőnek kell beszerelnie!


Egy hétköznapi ventilátor sorkapcsolók segítségével helyezendő áram alá (lásd a képen). Többnyire 2 vezetéket találunk a falból, különböző színekkel jelölve, attól függően, hogy régebbi ill. újabb építésű a ház. Az esetek többségében a fekete és barna vezeték a fázis, melyet L betűvel jelölünk. A nullvezetéknek kék színűnek kell lennie, melyet N betűvel jelölünk, továbbá találkozhatunk sárga-zöld színű vezetékkel is, ezekkel általában a földelés van összekötve, szélsőséges esetben ez a nullás vezeték is lehet.

Az elektronikus bekötési ábrákban gyakran találkozhatunk ezekkel a betűkkel. Az L betű a fázist jelöli, az N betű pedig a nullvezetéket. A ventilátorhoz mellékelt ábrákon ill. a csatlakakozóknál is ezekkel a betűkkel vannak megjelölve. Szerelés előtt győződjön meg róla, hogy a vezetékek nincsenek áram alatt.

A ventilátor bekötésének menete: a fázist (barna ill. fekete vezeték) helyezze az L betűvel jelölt részébe a sorkapcsolónak, és húzza be a csavart. Ugyanígy kösse be a kék vezetéket az N betűvel jelölt helyre. Amint ezt végrehajtottuk, ki lehet próbálni, ha a propeller elkezd forogni, akkor sikeresen áram alá helyezte a ventilátor.


peldapelda
pelda