+363 075 38 599

megjelenítése / elrejtése menü

Hogyan válasszunk mennyezeti ventilátort

A megfelelő mennyezeti ventilátor választásához nem elég a színt és a dizájnt kiválasztani. Egyéb kulcsfontosságú tényezőket is figyelembe kell venni, annak érdekében, hogy elérjük a maximális hatásfokot és élvezetet.

Ako si vybrať ten správny stropný ventilátor.

Fontos a ventilátor elhelyezése. Leginkább középre ajánlott, mely lehetővé teszi a levegő áramlását az egész helyiségben. A nagyobb szobákba akár 2 ventilátor is telepíthető aszimmetrikus elhelyezésben a megfelelő keringés elérése érdekében. Biztonsági és egészségügyi okoból kifolyólag az ágy fölé nem ajánalott.

 Ako si vybrať ten správny stropný ventilátor.


Vegye figyelembe a következő tényezőket: 

 • Helyiség mérete
  • Kicsi / közepes: 20m²-ig (4m x 5m) - 122 cm-es átmérőjű ventilátor ajánlott (kisebb hálószobák, öltözők, konyhák)
  • Nagy: 20 - 36 m² (6m x 6m) - 132 cm-es ill. nagyobb átmérőjű ventilátor ajánlott (nagyobb hálószobák, nagyobb konyhák, nappalik)
  • Hatalmas / Industrial 36 m² felett - valószínűleg több ventilátorra lesz szüksége (nagy helyiségek, családi szobák, nagy termek, étkezők, üvegházak)
 • A mennyezet magassága
  • Alacsony:     Hugger rögzítő rendszerű ajánlott, rúd nélkül telepíthető /a mennyezet magassága 260 cm/
  • Átlagos:       Downrod rögzítő rendszerű, akár hosszabb rúddal is telepíthető./a mennyezet magassága 260 vagy több/
  • Magas:         Downrod rendszerű a leghosszabb 46 cm-es hosszabbító rúddal /3 méter vagy magasabb/
 • Le kell mérnie a mennyezet magasságát, de figyelembe kell vennie azt, hogy az átlagos lelógásuk a ventilátoroknak /hosszabbító rúd nélkül/ kb. 40 cm. Főként a magassabb embereknek ajánljuk figyelmébe a Hugger rendszerű termékeket, melyek a 10 cm-es rúd nélkül is telepíthetőek.

Ako si vybrať ten správny stropný ventilátor.


Tekintettel arra, hogy a ventilátorok nem igényelnek nagyobb mennyiségű energiát, mint a lámpák, így az elektromos vezetéknek nem szabadna túlterhelve lennie.

 • Ha a ventilátora világítást is tartalmaz, akkor győződjön meg róla, hogy vezetékei kibírják-e a megterhelést. Általában ezzel nincs gond, de a régi építésű házakban ajánlatos átméretni szakemberrel az áramkört, esetlegesen lecserélni, ha azt veszélyesnek találja.
 • A ventilátor egy tartókonzol segítségével telepítendő. A mennyezetnek keménynek, erősnek és egyenesnek kell lennie, hogy megtartsa a ventilátor súlyát./se álmennyezet, se ferde mennyezet/
 • A villanyszerelővel egyeztetni mindig a legjobb döntés.

Válasszon minőségi Westinghouse terméket. Az olcsó márkátlan mennyezeti ventilátor csak a probléma forrásai lehetnek, nem érik meg a pénzüket. Nemcsak hangosak, de elektronikusan megbízhatalanok, ill. nem garantálható az ismeretlen gyártó által előírt paraméterek betartása.
Például: RPM/fordulat, légmozgatás , csapágyak minősége atď.

Az olcsó ventilátorokban lévő motorok nem elég erősek, hogy legyőzzék a nagy lapátok által keletkezett ellenállást. Búgó hangot adnak ki. Ezért csak az évek alatt bizonyított minőségi Westinghouse ventilátorokat ajánljuk, ahol a gyártó csak minőségi alkatrészekkel dolgozik és akár 10 év garanciát is vállal a motorra.

 

Tipp:

El kell döntenie, hogy a ventilátor a helyiségben kiemelkő legyen vagy olvadjon egybe a mennyezettel. Ajánlatos a kézi ill. fali távvezérlő, ha magas mennyezetre telepítjük. Vegyen világítással ellátott ventilátort, ha több fényt szeretne. Javasoljuk a nedvesebb környezetbe, ill. akkor ha a fűtési költségeken szeretne spórolni. A ventilátornak az óra járásával megegyező irányban kell forognia, ill. ellenkező irányba nyáron.

A mennyezeti ventilátor felépítése

Szerkezet

Energiamegtakarítás a mennyezeti ventilátorokkal

megtakaritas